O nama

Ako si završila na ovoj stranici znači da želiš da saznaš više o nama. Hvala ti, jer mi volimo da podjelimo svoju priču sa svima i smatramo da je bitno da upoznaš brendove koje voliš.

Tekne je mala manufaktura koja se bavi ručnom izradom nakita i posuđa od porculana. Naš glavni dizajner i vlasnica je Jana Kuvalja i sve predmete koje koristiš je osmislila ona i izradila svojim rukama!

Jana je završila likovnu akademiju i postala slikar ali ju je put naveo na malo drugačiji medij. Uvjek je bila oduševljena dizajnom upotrebnih stvari, a kada se prvi put susrela sa keramikom i porculanom znala je da je našla novo sredstvo za izražavanje. Sve ono što je slikala na platnima je odlučila da pretoči u upotrebne predmete.

Ova priča je počela 2019. godine i od tada smo svašta naučili i razvijali se! Sada imamo mali tim koji Jani pomaže da vodi svoj studio. Tekne je krenuo od izrade porculanskog nakita a sada izrađujemo i posuđe na grnčarskom točku. 

Izrada

Svaki komad koji napravimo prolazi kroz naše ruke bezbroj puta. Porculan se prvo oblikuje i suši na vazduhu a zatim prvi put stavlja u posebnu peć da bi na visokim temperaturama isparila sva voda. Nakon toga on postaje jako krhk i u toj fazi se oslikava i nanosi glazura. Sve glazure koje koristimo su sigurne za upotrebu. Kada oslikamo par naušnica, ili zdjelu svi komadi se vraćaju u peć koja se pali na 1200 stepeni. Ova faza traje i do 36 sati ali tek nakon nje vidimo prave boje koje toplina i hemijski procesi izvače iz pigmenata! Nakon toga svaki komad dekorišemo 24 karatnim zlatom i opet sve vraćamo u peć!

Održivost

Stremimo ka tome da naša proizvodnja bude što više održiva. Porculan je materijal koji dio zemlje, tla, a naša inspiracija dolazi direktno od prirode i njenih fenomena. Zbog toga smo još više dužni da je poštujemo. Svi materijali koje koristimo se recikliraju u proizvodnji, takođe koristimo recikliranu vodu i struju iz obnovljivih izvora. Za pakovanje koristimo isključivo karton i papir. 

Ono što je najodrživije u našim proizvodima je to što su napravljeni pomno i kvalitetno sa namjerom da služe godinama i tako umanje svoj negativan uticaj na okoliš. 

Studio

Naš studio se nalazi na obroncima brda nadomak Banja Luke. Sudio je smješten na izvoru naše inspiracije- u prirodi okružen voćnjacima.

Pored našeg tima Jane, Mirne, Viktora i Maje tu su i naše radne kolege maca Riči i psi Leo i Panda koji su uvjek spremi da pripomognu u izradi vašeg komada!